Банки в Китаї, ОАЕ та Туреччині посилили свої вимоги стосовно дотримання американських санкцій.

Російські нафтові компанії стикаються із затримками в оплаті сирої нафти та палива, оскільки банки в Китаї, Туреччині та Об'єднаних Арабських Еміратах стають обережнішими через вторинні санкції США. Про це повідомляє Reuters.

Затримки платежів скорочують доходи Кремля і роблять їх нестабільними, дозволяючи Вашингтону досягти подвійної мети - зірвати надходження грошей до Кремля, щоб покарати його за війну проти України та не перериваючи глобальних енергетичних потоків.

Протягом останніх кількох тижнів банки в Китаї, ОАЕ та Туреччині посилили свої вимоги стосовно дотримання санкцій, що призвело до затримок або навіть відмови у грошових переказах до Москви. Банки почали просити своїх клієнтів надати письмові гарантії того, що жодна фізична чи юридична особа зі списку SDN США (Special Designated Nationals) не бере участі в угоді і не є бенефіціаром платежу.

В ОАЕ банки First Abu Dhabi Bank (FAB) та Ісламський банк Дубая (DIB) заблокували кілька рахунків, пов'язаних із торгівлею російськими товарами.

Банк Mashreq в ОАЕ, турецькі Ziraat і Vakifbank, а також китайські банки ICBC і Bank of China все ще обробляють платежі, проте на їхню обробку витрачаються тижні або місяці.