Розширено перелік статей КК РФ, засуджені за якими позбавлятимуться спеціальних, військових чи почесних звань, держнагород.

Президент РФ володимир путін підписав закон про конфіскацію майна за так звані "фейки" про російську армію та "злочини проти безпеки держави". Документ опубліковано на офіційному порталі правової інформації у середу, 14 лютого.

Закон вносить зміни до Кримінального кодексу (КК) РФ і розширює перелік злочинів, за які може передбачатися конфіскація майна. Тепер таке покарання може бути встановлено за публічне розповсюдження явно неправдивої інформації про Збройні сили Росії та про виконання держорганами їх повноважень (стаття 207.3 КК РФ), а також за публічні заклики до діяльності, спрямованої проти безпеки держави (стаття 280.4 КК РФ). Уточнюється, що йдеться про злочини, скоєні з корисливих спонукань.

При цьому, як випливає з документа, конфіскації підлягатимуть не всі гроші, цінності чи інше майно засудженого за вказаними статтями, а лише ті, які були отримані внаслідок злочину або використані для діяльності, спрямованої проти безпеки Росії.

У законі прописано, що під діяльністю, спрямованою проти безпеки РФ, розуміється вчинення хоча б одного зі злочинів, передбачених, зокрема, статтями Кримінального кодексу Росії про найманство, геноцид, дезертирство, невиконання наказу, отримання чи дачі хабара та бандитизм. Загалом у цьому переліку понад 30 статей.

Крім того, розширюється перелік статей КК РФ, засуджені за якими позбавлятимуться спеціальних, військових чи почесних звань, класних чинів та держнагород. До них, зокрема, відносяться статті, що стосуються поширення "фейків" про російську армію, її дискредитацію, закликів до екстремізму, порушення територіальної цілісності РФ, діяльності, спрямованої проти безпеки держави, закликів до введення санкцій проти Росії та її громадян, реабілітації нацизму та сприяння виконання рішень міжнародних організацій, у яких РФ не бере участі, чи іноземних держорганів.

Закон набирає чинності через 10 днів після офіційного опублікування.