Росія вважає, що присутність незалежної країни на території, яку Москва вважає "історично своєю", може розглядатися як привід для вторгнення її армії.

Росія становить загрозу не лише для України, а й для багатьох інших держав і йдеться не тільки про сусідні з РФ території. Про це у четвер, 1 лютого, заявив радник з питань контролю над озброєннями місії Сполучених Штатів Америки при ОБСЄ Даніель Вартко під час засідання у четверг, 1 лютого, передає Укрінформ.

Американський дипломат нагадав, що заступник секретаря радбезу РФ Дмитро Медведєв заявив, що "наявність незалежної держави на історичних російських територіях тепер буде постійним приводом для відновлення військових дій".

Надумку, Вартко ці погрози свідчать про те, що російська агресія може вийти далеко за межі України.

За його словами, під прицілом Москви можуть опинитися країни Балтії та держави у Центральній Азії -Таджикистан, Казахстан, Киргизька Республіка, Узбекистан та Туркменістан, а також Азербайджан, Грузія та Вірменія.

Крім того, дипломат наголосив, що ризик військового зіткнення існує для Польщі, Фінляндії, Білорусі, Молдови й Туреччини, адже всі вони містять принаймні частину території, яка колись контролювалася Російською або Радянською імперіями.

"Я не вигадую і не лякаю. Російська війна проти України підживлюється саме цим виправданням. І Росія вже почала виступати із завуальованими і відкритими погрозами застосування сили проти інших найближчих сусідів", - сказав він.

Він наголосив, що в історії є безліч прикладів, які свідчать про те, що диктаторів потрібно не умиротворяти, а протистояти їхній агресії.