Офіційно Китай не приєднувався до санкцій проти Росії у відповідь на війну в Україні, але після запровадження обмежень китайські банки скоротили роботу з російськими клієнтами, які перебувають під санкціями.

Китайський банк Chouzhou Commercial повідомив клієнтам про припинення операцій з Росією та Білоруссю, незалежно від платіжної системи. Про це сьогодні, 7 лютого, з посиланням на бізнесменів, ділові об'єднання та фінансових консультантів повідомило Радіо Свобода

Зазначається, що транзакції припинено і зі SWIFT, і з російською системою СПФС і китайською CIPS.

Один зі співрозмовників видання повідомив: навіть якщо рух грошей за допомогою національних систем не видно американцям чи європейцям, це відображено у звітності, яку можуть вимагати західні контрагенти.

Повідомляється також, що менеджери банку поінформували клієнтів про припинення відносин із російськими й білоруськими бізнесменами, що вже призвело до зриву кількох угод (відносини припинено минулого тижня).

Зазначається також, що через зупинку розрахунків і початок китайського Нового року майже неминучий логістичний колапс - через тривалі вихідні з 10 по 17 лютого вивезти товар буде складно до березня.

Російський бізнесмен з Іжевська, який купує в Китаї обладнання для верстатів, розповів, що в грудні Chouzhou Commercial повідомив його про припинення платежів за певним списком товарів, ввезення яких до Росії заборонено міжнародними санкціями, а через кілька тижнів банк повідомив, що припинено всі розрахунки з Росією - незалежно від продукції й валюти платежу.

Видання зазначає, що офіційно Китай не приєднувався до санкцій проти Росії у відповідь на її повномасштабне її вторгнення в Україну, але після запровадження обмежень китайські банки скоротили роботу з російськими клієнтами, які перебувають під санкціями. Зокрема перестали працювати за кордоном картки китайської платіжної системи Union Pay, випущені російськими банками, які потрапили до списків санкцій, а торік влітку російські фінансові організації зіткнулися із забороною проводити перекази в юанях до Європи та США через Bank of China.