В Альянсі зазначили, що збільшення та розширення використання спільного фінансування дозволяє членам НАТО більш ефективно долати спільні виклики безпеці.

НАТО збільшив свій цивільний та військовий бюджет на 2024 рік. Цивільний бюджет становить 438,1 мільйона євро, а військовий – 2,03 мільярда євро, що на 18,2% і 12% більше, ніж у 2023 році. Про це у середу, 13 грудня, повідомили у пресслужбі НАТО.

"На засіданні Північноатлантичної ради члени Альянсу узгодили цивільний та військовий бюджети НАТО на 2024 рік. Цивільний бюджет становить 438,1 млн євро, а військовий – 2,03 млрд євро, що на 18,2% і 12% більше, ніж у 2023 році, відповідно", - йдеться у повідомленні.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане наголосив, що збільшення та розширення використання спільного фінансування НАТО дозволяє членам Альянсу більш ефективно долати спільні виклики безпеці.

Цивільний бюджет НАТО забезпечує кошти на персонал, операційні витрати та витрати на програми штаб-квартири НАТО і її міжнародного персоналу. Військовий бюджет покриває операційні витрати штаб-квартири Командної структури НАТО, місій та операцій в усьому світі.

Третім основним елементом спільного фінансування НАТО є Програма інвестицій в безпеку НАТО (NSIP), яка охоплює великі будівельні роботи та інвестиції в системи командування та управління. Граничний обсяг NSIP на 2024 рік становить 1,3 млрд євро, що на 30% більше, ніж у 2023 році.

"Бюджети спільного фінансування зміцнюють НАТО, забезпечуючи основні сили і засоби, сприяючи стримуванню, обороні і оперативній сумісності, а також підтримуючи консультації і прийняття рішень на найвищому рівні", - повідомили у пресслужбі Альянсу.

Там також наголосили, що НАТО прагне забезпечувати безпеку в ефективний, прозорий і фінансово відповідальний спосіб.