Президент Франції Еммануель Макрон промульгував закон про пенсійну реформу, включаючи підвищення пенсійного віку до 64 років, ідеться в тексті, офіційно опублікованому в Journal Officiel вранці в суботу, пише УНН з посиланням на Le Monde.

Публікація закону в Journal Officiel - офіційному бюлетені Франції, поява закону у якому означає, що він був введений у дію - відбулася після того, як конституційний суд країни схвалив план Макрона в п’ятницю.

Президент Макрон мав 15 днів після затвердження більшої частини законопроекту Конституційною радою, щоб поставити свій підпис, надавши йому силу закону. «До Кодексу соціального страхування вносяться зміни (…) У абзаці першому слово «шістдесят два» замінено словом «шістдесят чотири», - йдеться в офіційному тексті.

Після схвалення непопулярного законопроекту Конституційною радою Франції прем’єр-міністр країни Елізабет Борн оголосила, що це рішення «знаменує кінець інституційного та демократичного шляху цієї реформи», додавши, що «немає переможця» в тому, що перетворилося на загальнонаціональне протистояння і найгірші соціальні заворушення у Франції за останні роки.

Що стосується опозиції, то в останній спробі французькі профспілки закликали Макрона не підписувати реформу. «Враховуючи масове неприйняття цієї реформи (суспільством), профспілки урочисто просять його не промульгувати цей закон, єдиний спосіб заспокоїти гнів, який виражається в країні», - ідеться у спільній заяві, надісланій AFP.

Профспілки та опозиційні законодавці сподівалися на рішення про скасування змін, які Макрон відстоював під час своєї першої президентської каденції та поклав в основу свого другого терміну, після трьох місяців закликів до уряду зупинити законопроект.

Останніми місяцями у Франції не вщухають протести через ухвалення урядом пенсійної реформи, що передбачає підвищення мінімального пенсійного віку з 62 до 64 років. Задля ухвалення непопулярної реформи президент Еммануель Макрон та прем’єр-міністр Елізабет Борн використали статтю Конституції, що передбачає ухвалення закону в обхід парламенту.