Президент Еммануель Макрон оприлюднив масштабний план щодо забезпечення суверенітету Франції над своїми водними ресурсами, які стають дефіцитнішими через зміну клімату, виклики для фермерів та висихання озер. Про це УНН інформує посилаючись на АР.

Проблема води стоїть гостро, сказав він, підтвердивши, що зміна клімату позбавить Францію від 30% до 40% запасів доступної води до 2050 року.

Він виклав 50 заходів, які допоможуть Франції цього літа і далі, наголосивши, що вода дорогоцінна, і Франції досі не вдалося розробити ефективну стратегію щодо економії води. Щоб громадяни користувалися нею ощадливо, він оголосив про поступове підвищення цін на воду для «комфорту».

Основні галузі, від атомної до енергетики та промисловості, мають бути адаптовані для покращення управління водними ресурсами.

За словами Макрона, сьогодні у Франції менше 1% води, що використовується, обробляється для повторного використання.

«Це у 10, 15, 20 разів менше, ніж у деяких інших країнах». За його планом, до 2030 року 10% води перероблятиметься і використовуватиметься повторно.

Макрон вибрав місце для реалізації свого водного плану в Савін-ле-Лак - на півдні Прованс-Альпи-Лазурний берег - на березі озера Сер-Понсон, штучного водосховища та одного із найбільших у Європі. Через підвищення температури деякі його частини нині повністю висохли.