Справа стосується підприємств в Україні та Китаї, якими володів син Байдена, коли його батько був віце-президентом США.

Палата представників США у середу, 13 грудня, проголосувала за офіційний дозвіл на розслідування щодо імпічменту президента Джо Байдена, повідомляє Reuters.

Зазначається, що нижня палата, в якій мають більшість республіканці, ухвалила рішення попри те, що досі не знайшла доказів протиправних дій президента-демократа.

За схвалення розслідування проголосував 221 республіканець, проти - 212 демократів. Розслідування має перевірити, чи отримав Байден неправомірну вигоду від закордонних ділових угод свого 53-річного сина Хантера Байдена.

У Білому домі назвали розслідування необґрунтованим та політично вмотивованим.

Зазначається, що майже напевно зусилля республіканців виявляться марними і їм не вдасться усунути Байдена з посади. Навіть якщо Палата представників проголосує за імпічмент президента, рішення двома третинами голосів має підтримати Сенат. Однак у верхній палаті Конгресу колеги Байдена - демократи мають більшість.

Водночас, це може допомогти республіканцям використати звинувачення Байдена у корупції під час виборчої кампанії 2024 року.

Республіканці в Палаті представників стверджують, що Байден і його сім'я отримували прибуток від його дій, коли він обіймав посаду віце-президента президента Барака Обами з 2009 по 2017 рік. Зокрема, їх неофіційне розслідування було зосереджене на бізнес-підприємствах його сина в Україні та Китаї в цей період.

Вони знайшли докази того, що молодший Байден нібито спонукав клієнтів повірити, що він може сприяти доступу до офісу віце-президента. Однак жодних доказів того, що Байден вживав будь-яких офіційних заходів для допомоги цим підприємствам або отримував від них фінансову вигоду наразі немає.

Білий дім створив оперативний штаб для реагування на ймовірний запит республіканців щодо імпічменту президента Джо Байдена. Туди увійшли два десятки юристів, помічники законодавців і співробітники зі зв'язків з громадськістю.