У Байдена підтвердили, що загроза нацбезпеці США, про яку повідомлялося раніше, пов'язана з протисупутниковим потенціалом, який розвиває Росія.

В адміністрації президента США підтвердили інформацію стосовно того, що Росія розробляє протисупутникову зброю. Під час брифінгу у Вашингтоні у четвер, 15 лютого, радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі заявив, що наразі зброя не несе безпосередньої загрози.

"Я хочу відразу пояснити кілька речей. По-перше, це не активна функція, яку було розгорнуто. І хоча пошуки Росії цього конкретного потенціалу викликають занепокоєння, безпосередньої загрози чиїйсь безпеці немає", - сказав американський чиновник.

Він зауважив, що йдеться не про зброю для удару по землі, а про протисупутниковий потенціал, який розвиває Росія.

"Ми не говоримо про зброю, яка може бути використана для нападу на людей або фізичного знищення тут на землі. Втім ми уважно стежимо за цією російською діяльністю і продовжуватимемо сприймати її дуже серйозно" - зазначив Кірбі.

Він відмовився коментувати чи йдеться саме про ядерну зброю. Уточнив лише, що така зброя несе загрозу для комунікації і логістики усього людства.

"Включаючи той факт, що у нас є астронавти на низькій орбіті, які також можуть бути під загрозою через протисупутникові дії. Отже, мова йде про людські життя", - додав Кірбі.