В українському Міністерстві Закордонних Справ пояснили рішення Латвії, щодо призупинення з 16 жовтня 2023 року роботи пунктів пропуску на латвійсько-російському кордоні “Вієнтулі” та “Педедзе”, і розповіли українцям, як вони можуть виїхати/заїхати на територію росії. Цей коментар МЗС України опублікувало на своєму офіційному сайті, передає УНН.

“Як повідомила латвійська сторона, такий крок здійснено у відповідь на запроваджені російською федерацією обмеження для громадян України щодо в’їзду на її територію з території третіх держав. Латвійські пункти пропуску „Вієнтулі“ та „Педедзе“ не мають належної інфраструктури, аби впоратися із прогнозованим зростанням пасажиропотоку.

У зв’язку із цим з 16 жовтня 2023 року в’їзд українських громадян на територію росії з третіх держав буде дозволено лише у повітряному пункті пропуску через російський державний кордон „Шереметьєво“ (Москва)”, — зазначили в українському міністерстві.

Виїзд громадян України з території рф до Латвії залишається можливим через пункти пропуску “Убилінка-Гребнєво” та “Бурачкі-Терехова”.

Водночас. МЗС України рекомендує громадянам України утриматись від відвідування території держави-агресора, а також врахувати неможливість в’їзду до росії з території Латвії.

КПП Вієнтулі з 16 жовтня мав стати єдиним прикордонним переходом, через який громадяни України могли б потрапити до рф наземним транспортом.

За словами тамтешнього мера міста Балві Сергія Максимова, якби пункт Вієнтулі не закрили, то в кількох адміністративних краях довелося б оголошувати надзвичайну ситуацію, оскільки на КПП могла б утворилася б довжелезна черга.

Нагадаємо

Раніше УНН писав, що Латвія оголосила про припинення із 16 жовтня роботи пунктів пропуску у Вієнтулі та Педедзе на кордоні з росією. Таке рішення ухвалили на пропозицію МВС Латвії.