Особи, які вчинили зраду, можуть бути повернені на територію України та піддані судовому переслідуванню відповідно до національного законодавства.

Інформацію про колаборантів і зрадників з Харківської області, які можуть знаходитися в Європі, почали вносити в базу Інтерполу. Про це у п'ятницю, 14 липня повідомив начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов у Facebook.

"Спокійне життя в країнах ЄС для наших колаборантів добігає кінця - розпочали співпрацю з Інтерполом. Кожного, хто був причетний до співпраці з росіянами під час окупації, вносимо в базу та даємо заявку в Інтерпол. Повідомляємо іноземним колегам про те, що ці люди - не "жертви війни" або політичні біженці, якими намагаються там виглядати, а підозрювані в кримінальних злочинах в Україні", - написав він. 

Болвінов зазначив, що отримання такої інформації Інтерполом дає підставу організації повернути таких громадян на територію України. 

"Обчислити їх нам допомагають справжні українці, які надають слідчим та дізнавачам інформацію про місцезнаходження втікачів-колаборантів", - додав він.

Болвінов закликав тих, хто має правдиву інформацію про колаборантів, які зараз в Європі, повідомляти правоохоронцям дані такої людини та країну, в який вона переховується. 

Інтерполу передали інформацію про 25 таких втікачів.