До кримінальної відповідальності притягується майже усі керівники філії Центр забезпечення виробництва АТ Укрзалізниця, які очолювали підприємство з 2015 року і донині – загалом це вісім осіб.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили новий випадок масштабної корупції в Укрзалізниці, який пов’язаний з закупівлями газу на 206 млн гривень. Про це повідомляє НАБУ у вівторок, 13 червня.

Зазначено, що у межах цієї справи вже повідомили про підозру чотирьом особам.

Основою схеми став базовий договір закупівлі, до якого постійно підписувались додаткові угоди.

"Це використали співучасники злочину, щоб не проводити відкритих торгів та систематично купувати газ за завищеними цінами. Цінова різниця розподілялась між учасниками оборудки", – йдеться в роз’ясненні антикорупціонерів.

Схема діяла з 2016 по 2020 роки. Розслідування розпочалось у лютому 2020 року.

До кримінальної відповідальності на зараз притягується майже кожен очільник філії Центр забезпечення виробництва АТ Укрзалізниця, який очолював підприємство з 2015 року і донині – загалом це вісім осіб. Ця філія здійснює централізовані закупівлі для УЗ.

"НАБУ неодноразово зверталось до уряду з рекомендаціями щодо усунення причин і умов, які сприяють корупції в УЗ. Надані рекомендації залишаються актуальними", – зазначили у НАБУ.

Інфографіка НАБУ і САП