На Київщині стартував проєкт із відбудови 93 приватних будинків, зруйнованих внаслідок військової агресії росіян. Нові оселі отримають мешканці 15 громад у 5 районах області. Про це повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, передає УНН з посиланням на пресслужбу Київської ОВА.

«Продовжуємо виконувати доручення Президента України з оперативної відбудови регіону, щоб люди якомога швидше поверталися до своїх домівок. Відновлюємо будинки за кошти обласного бюджету, також долучаються громади. До речі, Київщина – перша область, яка реалізує такий проєкт», – зауважив Руслан Кравченко.

Начальник Київської ОВА побував у селі Дмитрівка Бородянської територіальної громади та відвідав родину пенсіонерки Валентини Нестерчук. Її, як і багатьох інших мешканців Київщини, російські окупанти на початку війни «звільнили від житла». Декілька років тому родина придбала звичайну сільську хату, щоб спокійно жити на пенсії. Але під час повномасштабного вторгнення, щоб залишитися живими, Валентина та її чоловік змушені були тікати від російських злочинців. Окупанти дали їм на це 5 хвилин. Згодом їхній будинок взагалі був зруйнований росіянами. Сьогодні триває його відбудова.

«Загалом уже стартували роботи на 55 обʼєктах, на інших – розпочнуться найближчим часом. Виконуватимуться роботи поетапно. Всі будинки плануємо ввести в експлуатацію до кінця цього року, щоб люди повернулися до своїх осель до Нового року», – розповів Руслан Кравченко.

Він зауважив, що будинки відновлюються на земельних ділянках власників зруйнованого житла. Списки формували комісії сільських, селищних, міських територіальних громад із числа пільгових категорій громадян. Усі об’єкти, які включені до програми, погоджені утвореною Київською ОВА комісією.

Очільник обладміністрації додав, що площа будинків складає 70, 90 та 120 кв.м. Вартість робіт в усіх оселях – 420 млн грн. На кожному обʼєкті передбачається розчищення території, зведення будинку, облаштування мережі електропостачання, водопроводу, каналізації, газопостачання; забезпечення устаткуванням, меблями, інвентарем.

«На цьому не зупиняємося. Продовжуємо використовувати всі свої можливості та залучати кошти міжнародних донорів до реалізації нових проєктів із відновлення», – наголосив Руслан Кравченко.

Наразі на Київщині реалізують проєкт із відбудови 18 багатоквартирних будинків у рамках платформи UNITED24, відновлюють 61 приватний будинок в Ірпені навпроти ЖК «Ірпінські Липки», закупили 31 квартиру в межах обласної програми «Нова оселя».

Внаслідок російської агресії на території області загалом пошкоджено або зруйновано понад 27 тис. об’єктів. Відбудовано 12,1 тис. об’єктів, із них повністю або частково із забезпеченням життєдіяльності відновлено 10,6 тис. багатоповерхівок та приватних будинків.