Споживання електроенергії в Україні підвищилося. Зріс дефіцит потужності, у тому числі у нічні години. До всіх областей доведені ліміти споживання, які діють з 00:00 до 24:00. У багатьох областях ліміти вже перевищені, застосовуються аварійні відключення, повідомили в НЕК "Укренерго", пише УНН.

"Станом на 10:00 10 січня споживання електроенергії в Україні підвищилось через низьку температуру, посилену сильним вітром у більшості регіонів. Також зросло споживання промисловістю та бізнесом, що є звичним для робочого дня. Внаслідок цього зріс дефіцит потужності, у тому числі і в нічні години. - повідомили в Укренерго. - Для забезпечення балансу в енергосистемі до областей доведені ліміти споживання, які діють упродовж всієї доби – з 00:00 до 24:00".

"На жаль, у багатьох областях ліміти вже перевищені, тому для збереження стабільної роботи енергосистеми застосовуються аварійні відключення", - наголосили у компанії.

Також в окремих регіонах, як повідомляється, через поривчастий вітер є пошкодження у мережах операторів системи розподілу, ведуться ремонтні роботи.

У прифронтових регіонах на сході та півдні ситуація з електропостачанням залишається складною через значні пошкодження електромереж внаслідок високої активності бойових дій, додали в Укренерго.

"Наразі енергосистема не в змозі покрити споживання у повному обсязі через пошкодження та окупацію ворогом низки електростанцій, які виробляють електроенергію, серед яких і Запорізька АЕС, потужності якої дозволили б у повній мірі покрити потребу в електроенергії", - зауважили в компанії.