Нацбанк зазначає, що в першому півріччі 2023 року споживча інфляція в червні сповільнилася до 12,8% з 15,3% у травні.

Інфляція в Україні за підсумками першого півріччя стрімко сповільнилася, завдяки заходам НБУ із забезпечення курсової стійкості, достатньої внутрішньоъ пропозиції продовольчих товарів та швидке пристосування бізнесу до нових викликів війни. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Потенціал до зниження інфляції, хоч і помірнішими темпами, зберігається й надалі. Водночас в умовах війни високими є й ризики посилення проінфляційного тиску, зокрема через руйнування інфраструктури та екологічні теракти з боку Росії. 

У червні 2023 року споживча інфляція у річному вимірі (р/р) і далі сповільнювалася – до 12,8% з 15,3% у травні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,8%. Базова інфляція в червні знизилася до 13,7% р/р із 15,6% р/р у травні.

Подорожчання оброблених продовольчих товарів і надалі стрімко сповільнювалося (до 14,7% р/р). Така динаміка передусім відображала зниження тиску на витрати бізнесу, зокрема на логістику, а також сировину і енергію з огляду на їх достатню пропозицію. Повільніше зростали ціни на хліб та хлібопродукти. Крім того, на тлі зниження світових цін та слабкого попиту, а також невизначеності щодо обмеження експорту до сусідніх країн ЄС нижчими темпами дорожчали молочні продукти, а соняшникова олія у річному вимірі подешевшала. Курсова стійкість сприяла зниженню темпів зростання цін на рибні вироби.

Нижчими темпами зростали ціни на меблі, побутову техніку, посуд, одяг і взуття, автомобілі, електроніку та товари особистого догляду. Темпи зростання вартості послуг також знижувалися (до 14,2% р/р). Повільніше дорожчали послуги кафе та ресторанів, медичних закладів, салонів краси та ветеринарних клінік. Це пов’язано зі зменшенням тиску на витрати бізнесу, а також стійкою ситуацією на валютному ринку.

Зростання адміністративно регульованих цін пришвидшилося до 12,5% р/р. Така динаміка насамперед зумовлювалася підвищенням тарифів на електроенергію для населення. Натомість подорожчання алкогольних напоїв сповільнилося під впливом стійкої ситуації на валютному ринку.