Гривня у березні цього року укріпилася, а продаж валюти зменшився. Причиною у НБУ вбачають поліпшення очікувань, пише УНН.

"Гривня на готівковому ринку надалі зміцнювалася завдяки поліпшенню очікувань та послідовній політиці НБУ, спрямованій на підвищення привабливості гривневих активів. Дохідність гривневих депозитів продовжила зростати у відповідь на збереження облікової ставки на рівні 25% та додаткові заходи НБУ", - вказали у НБУ у висновках зі свіжого Макроекономічного та монетарного огляду.

При цьому у НБУ вказали, що "інтервенції з продажу валюти НБУ помітно зменшилися".

"Головним чином цьому сприяли поліпшення очікувань в умовах кращої ситуації в енергетичному секторі та відсутності емісійного фінансування дефіциту бюджету, а також звуження дефіциту торгівлі", - вважають у Нацбанку.

У регуляторі зауважили, що надалі звузився спред між готівковим та офіційним курсом, "чому сприяли калібрування валютних обмежень, створення альтернативних інструментів для захисту заощаджень від курсових коливань та заходи НБУ з підвищення привабливості гривневих заощаджень". Звуження спреду усуває ринкові викривлення та збільшує надходження валюти офіційними каналами, вказали у НБУ.