Майже в кожній родині курячі яйця прийнято зберігати в холодильниках. Багато хто помилково вважає, що у такий спосіб можна продовжити їх термін придатності. Але чому в магазинах яйця зберігаються не в холодильнику? Ви здивуєтеся, але є кілька вагомих аргументів на користь того, що і вдома їх не варто тримати в холодному місці.

Раніше УНІАН розповідав, скільки яєць можна їсти в день і в якому вигляді вони корисніше. У цьому матеріалі ви дізнаєтеся про найбільш відповідний спосіб їх зберігання.

Чи можна зберігати яйця в холодильнику насправді

Ви напевно помічали, що практично в кожному холодильнику є лоток для зберігання яєць. Ці блоки найчастіше розраховані на 6-10 яєць. Існує думка, що якщо яйця зберігати в холодильнику, то вони повільніше псуються. Крім того, вважається, що це може знизити ризики отруєння, оскільки в холодному середовищі розмноження бактерії, яка провокує сальмонельоз, сповільнюється.

Яйця також можна сміливо зберігати в холодильнику, якщо є підозри, що вони заражені сальмонельозом. Так ви не допустите зараження інших продуктів, адже в холодному середовищі ці бактерії вмирають.

Є деякі аргументи, які змусять вас задуматися, чи дійсно варто зберігати яйця в холодильнику. Наприклад, якщо зберігати яйця при кімнатній температурі, вони не зіпсуються швидше. Згадайте, як ви купуєте яйця в магазинах або на ринку - там вони теж не зберігаються в холодильниках.

Крім цього, при приготуванні багатьох страв необхідно брати яйця кімнатної температури. Холодні яйця радять використовувати лише в певних випадках. Якщо їх довго зберігати в холодильнику, а потім дати полежати в кімнатній середовищі, щоб вони стали "тепліше", на них обов'язково утворюється конденсат. А це, в свою чергу, загрожує розмноженням бактерій на шкаралупі.

Крім того, якщо ви покладете холодне яйце у воду кімнатної температури, не кажучи вже про гарячу, шкаралупа трісне. Є ще один аргумент на користь того, чому не можна класти яйця в холодильник. При довгому зберіганні в низьких температурних умовах на шкаралупі можуть утворитися мікротріщини, і в них бактерії будуть розмножуватися куди активніше.