Кірбі розповів, що Росія уже принаймні двічі застосовувала в Україні ракети, придбані у КНДР, - 30 грудня 2023 року та 2 січня 2024 року.

Під час останніх ракетних обстрілів України Росія застосувала принаймні кілька балістичних ракет, отриманих від Північної Кореї. Про це 4 січня заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, передає Укрінформ.

"У той час як Росія продовжує здійснювати свої жорстокі атаки, Сполучені Штати мають нову інформацію про підтримку, яку Росія отримує від третіх країн,  зокрема, Північної Кореї", - зазначив він.

За даними, отриманими американською розвідкою, нещодавно КНДР надала Росії пускові установки і певну кількість балістичних ракет до них.

"30 грудня 2023 року російські війська запустили принаймні одну із цих північнокорейських балістичних ракет по Україні. Схоже, ця ракета впала у відкритому полі в Запорізькій області, - заявив Кірбі.

За його словами, 2 січня Росія запустила кілька північнокорейських балістичних ракет по Україні під час нічної повітряної атаки. Представник адміністрації зазначив, що Сполучені Штати продовжують оцінювати наслідки застосування цих ракет.

Кірбі показав схему, звідки в Росії і по яких регіонах України здійснювалися запуски. Він додав, що в США очікують, що російські сили на цьому не зупиняться та застосовуватимуть решту північнокорейських ракет, які мають дальність близько 900 км.

Як заявив представник Білого дому, в обмін на свою підтримку Пхеньян хотів би отримати від Росії іншу військову допомогу, в тому числі винищувачі, наземну бронетехніку, обладнання для ракетного виробництва та інші технології.

Як пише The Washington Post, північна Корея могла передати Російській Федерації кілька десятків балістичних ракет для ударів по Україні.