Літо – пора, коли школярі йдуть на канікули. Проте багато неповнолітніх намагаються на період своєї законної відпустки знайти собі якусь роботу. Як робити це правильно і безпечно, розповів журналісту УНН голова Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера.

В Україні підліткам можна працювати з 14 років, до цього віку – заборонено. Від 14 до 16 років працювати можна лише за згодою одного з батьків та за наявності документа, а для офіційного працевлаштування треба свідоцтво про народження.

Трудові договори обов’язково повинні бути лише у письмовій формі.

«Тобто до 16 років ми говоримо про те, що роботу вони повинні шукати однозначно тільки спільно з батьками, тому що вони потім повинні будуть погоджуватись на цю роботу для своїх дітей», - наголошує голова Держпраці.

Для неповнолітніх від 16-и до 18-и законодавство встановлює обмеження щодо окремих категорій роботи. Їм не дозволяється працювати в шкідливих умовах, у нічний час, а також понаднормово. Окрім того, перед прийняттям на роботу роботодавець зобов’язаний провести таким працівниками медичний огляд, і потім проводити щорічно до досягнення 21 року.

«Якщо є якісь сумніви у неповнолітнього стосовно, чи все гаразд з його працевлаштуванням, він завжди може звернутися на нашу консультаційну лінію і дізнатися, чи правильно з ним оформлюють трудові відносини, чи не шкодить робота його здоров’ю. З 16 до 18 я б порадив батькам активно брати участь у пошуку роботи і переконатися, що з вакансією все гаразд», - зазначає Ігор Дегнера.

У неповнолітніх мають викликати підозру ті вакансії, які обіцяють великі гроші за малу роботу, або коли до роботи далеко і важко добиратися, або якщо пропонують роботу з тривалим часом перебування. Коли неповнолітній іде на роботу, бажано щоб він був з мобільним телефоном, постійно на зв’язку, інформувати батьків, куди він їде.

Проблема може виникнути, якщо з підлітками не оформлять офіційно трудові відносини. Якщо проігнорувати це при влаштуванні на роботу, тоді є надзвичайно великі ризики того, що в кінці робочого періоду працівник не отримає свої гроші або отримає менше, ніж було домовлено.