Науковці вважають, що цей вид хижаків еволюціонував, щоб мати змогу розчавлювати здобич із панциром.

Вчені в Австралії виявили новий вид акул зі схожими на людські корінними зубами. Про це повідомляє Live Science.

Експерти назвали новий вид розписаною рогатою акулою (Heterodontus marshallae), яка є частиною загону Heterodontiformes. Цей загін акул класифікується унікальною формою тіла, невеликими рогами та очима, що виступають.

За даними досліджень, цей вид акул зустрічається лише у водах північно-західної Австралії, приблизно на глибині 125-229 метрів під поверхнею. Однак найдивовижнішими видаються зуби цих хижаків, адже вони розташовані в кілька рядів у надзвичайно масивній щелепі у співвідношенні з черепом, що дозволяє їм перекушувати такими істотами, як молюски та ракоподібні.

Науковці зазначають, що саме ця група хижаків еволюціонувала, щоб мати можливість розчавлювати здобич із панциром, використовуючи свої корінні зуби.

У листопаді 2022 року дослідникам вдалося зловити дорослого самця H. Marshallae, довжина якого була приблизно 53 сантиметри, та порівняно з іншими австралійськими роговими акулами цей вид має характерний смугастий малюнок, що робить його схожим на зеброву акулу. Однак, H. zebra зустрічаються у мілководді й зазвичай мешкають поблизу Індонезії чи Японії, в той час коли H. marshallae віддає перевагу глибшим океанам.

Вчені зазначають, що під час дослідження вивчили шість зразків і одну яєчну оболонку того ж виду, і тільки пізніше натрапили на живого самця.

Дослідники востаннє описували вид акул із загону Heterodontiformes у 2005 році. Наразі вони скептично налаштовані щодо того, що знайдуть більше цих хижаків.