Робот розроблений командою Швейцарського федерального технологічного інституту в Лозанні (EPFL) за фінансової підтримки ESA.

Вчені винайшли робота, що може транспортувати вантаж та перетворюватися в незліченну кількість форм і розмірів, що робить його перспективним проєктом для майбутніх космічних місій. Про це повідомляє Vice.

Полігональний робот Mori3 складається з трикутних модулів, які з'єднуються один з одним, утворюючи 3D-сітки, що можуть створювати різноманітні структури, пристосовані до конкретних завдань і умов навколишнього середовища.

"Mori3 є прикладом фізичної багатокутної сітки в роботизованій системі. Ця робота підкреслює, як архітектура фізичної багатокутної сітки забезпечує шлях до досягнення високого ступеня морфологічної гнучкості в системах, що змінюють форму. Крім того, ми демонструємо ефективність і зручність відтворення різноманітних 3D-форм у фізичній, сформульованій формі за допомогою взаємопов’язаного та розподіленого інтелекту, перевіряючи наш підхід у різних роботизованих програмах. Фізичне багатокутне об’єднання відкриває нові шляхи для майбутніх роботизованих систем і здатне трансформувати будь-що, починаючи від космічних місій, де використання кількох одноцільових систем є неможливим, до інтерактивних і допоміжних персональних пристроїв", - йдеться в дослідженні, опублікованому в понеділок в журналі Nature Machine Intelligence.

Хоча Mori3 не призначений виключно для космічних застосувань, його модульна природа і здатність змінювати форму можуть запропонувати деякі ключові переваги для місій за межами Землі.

Наприклад, може підтримувати космічну інфраструктуру зв'язку або виконувати ремонтні роботи на зовнішніх частинах космічних апаратів.

Також вчені додали, що враховуючи непомірну вартість запуску вантажів і людей у космос, планувальники місій завжди шукають способи оптимізувати простір і вагу під час подорожей. Тому робот Mori3 є одним із рішень цієї проблеми, оскільки вони просторово економічні, функціонально адаптовані та масштабовані для різноманітних завдань.