Космічний телескоп James Webb вперше виміряв температуру кам'янистої екзопланети і виявив, що «двоюрідного брата» Землі, що швидше за все, не має атмосфери, заявили дослідники. Про це УНН пише посилаючись на дослідження NASA опубліковане в журналі Nature.

Коли в 2017 році було виявлено систему Trappist-1, астрономи були схвильовані перспективою того, що деякі з її семи скелястих планет, які приблизно схожі на Землю за розміром та масою, можуть бути придатними для життя.

Загалом у 40 світлових роках від Землі планети обертаються набагато ближче до свого ультрахолодного червоного карлика, ніж скелясті планети у нашій Сонячній системі. Але їхня зірка випромінює набагато менше енергії, ніж наше Сонце.

Астрономи зосередилися на Trappist-1b, найближчій до червоного карлика планети, тому що її було найлегше виявити.

Інфрачервоний прилад Nature (MIRI) виміряв зміну яскравості, коли планета переміщалася за своєю зіркою, що відоме як вторинне затемнення.

«Безпосередньо перед тим, як зникнути за зіркою, планета випромінює найбільше світла, тому що вона майже виключно показує свій «денний» бік», — сказала AFP Ельза Дюкро, співавтор нового дослідження, опублікованого в журналі Nature.

Дослідники підрахували, скільки інфрачервоного світла випромінює планета. Таким чином, пристрій MIRI міг діяти як «гігантський безконтактний термометр», йдеться в заяві NASA.

Денна температура планети була визначена як 230 градусів за Цельсієм — «практично ідеально підходить для випікання піци», додали в NASA.

Комісія з атомної енергії Франції (CEA) заявила, що тепло не перерозподіляється на Trappist-1b, роль, яку зазвичай виконує атмосфера. Тому вчені дійшли висновку, що Trappist-1b «має мало атмосфери або зовсім не має її», - повідомляє CEA. 

Можливість аналізувати потенційні атмосфери таких скелястих екзопланет відкриває «нову еру» у вивченні планет поза нашою Сонячною системою.

Вже відомо, що Trappist-1b непридатний для життя, оскільки перебуває надто близько до своєї зірки. Але вважається, що Trappist-1e, Trappist-1f і Trappist-1g знаходяться в так званій «зоні Золотовласки». Планети в цій зоні мають помірну температуру, яка може підтримувати рідку воду, яка вважається за необхідне для життя в будь-якому місці.