Відкриття нової планети підтверджує існування другої відомої планетної системи, що обертається навколо зірок-близнюків.

Астрономи відкрили екзопланету, схожу на Татуїні, як у вигаданому світі Люка Скайуокера з Зоряних війн. Вона отримала назву BEBOP-1c. Про це повідомляє Space.com.

Зазначається, що двійні зірки дуже поширені в нашій галактиці - близько половини сонцеподібних зір у галактиці Чумацький Шлях знаходяться у подвійних системах. До цього часу астрономи підтвердили виявлення 14 планет - планет, які обертаються навколо обох зірок.

Так, у новому дослідженні астрономи вивчали подвійну систему TOI-1338, розташовану на відстані близько 1320 світлових років від Землі в сузір'ї Піктор. У 2020 році космічний телескоп NASA TESS, що шукає екзопланети, відкрив планету, названу TOI-1338b, яка обертається навколо пари зірок TOI-1338. Використовуючи Європейську південну обсерваторію і телескоп, які розташовані в пустелі Атакама в Чилі, вчені спробували точно визначити масу TOI-1338b. Незважаючи на всі зусилля, вони не змогли цього зробити. Натомість вони відкрили другу планету.

За даними експертів новознайдений світ отримав назву BEBOP-1c, за назвою проекту, в рамках якого були зібрані дані, BEBOP, що розшифровується як Binaries Escorted By Orbiting Planets (Бінарні системи, що супроводжуються орбітальними планетами). (BEBOP-1 - інша назва бінарної системи TOI-1338).

BEBOP-1c - газовий гігант, маса якого приблизно в 65 разів перевищує масу Землі і приблизно в п'ять разів менша від маси Юпітера. Він обертається навколо своїх зірок на відстані приблизно 79% астрономічної одиниці (відстань між Землею та Сонцем). Рік планети триває 215 днів.

Читайте також: