Чотири астронавти SpaceX Crew-5, - американці Джош Кассада та Ніколь Манн, росіянка Анна Кікіна та японець Коічі Ваката - покинули Міжнародну космічну станцію в суботу, 11 березня, о 2:20 ранку за східним часом (07:20 за Гринвічем) після більш ніж п'яти місяців перебування в космосі. Про це інформує УНН, посилаючись на Space.com.

"Перебування на Міжнародній космічній станції було приголомшливим. Екіпаж неймовірно пишається роботою, яку ми виконали, перебуваючи там. Ми раді повернутися на нашу прекрасну планету та до тих чудових людей", - сказав астронавт NASA Джош Кассада після того, як капсула відступила від орбітального форпосту.

Зазначається, що NASA двічі відкладало відправлення з МКС через проблеми з погодою з попередньо оголошеними датами 7 та 8 березня. Аерокосмічна компанія планує, що астронавти повернуться на Землю о 20:00 за східним стандартним часом (01:00 GMT у неділю, 12 березня).

5 жовтня 2022 року Crew-5 стартував на ракеті SpaceX Falcon 9. Це був "історичний старт", завдяки якому Манн стала першою індіанкою, яка досягла космосу, а Кікіна — першою росіянкою, яка полетіла на орбіту на приватному американському космічному кораблі, пише видання. Астронавти Crew-5 провели п'ять місяців поза Землею, під час яких, зокрема, побачили полярні сяйва, та були свідками витоків на двох російських космічних кораблях, пристиковані до МКС - "Союзу" та "Прогрессу".

Після відправлення Crew-5 на МКС все ще триватиме місія SpaceX, Crew-6 прибув до орбітальної лабораторії в п’ятницю, 3 березня на борту Dragon Endeavour. Астронавти Crew-6 — Вуді Хобург і Стівен Боуен з NASA, Султан Аль Неяді з ОАЕ і Андрій Федяєв з рф — планують жити на борту МКС протягом наступних шести місяців.

Нагадаємо

NASA співпрацює з дослідницьким агентством Пентагону для розробки ракетного двигуна з ядерною установкою в рамках підготовки до відправки астронавтів на Марс.