Правоохоронці встановили особи двох російських військових, які причетні до вбивства українського дитячого письменника Володимира Вакуленка під час окупації на Харківщині. Про це заявили в Офісі Генерального прокурора, передає УНН.

“Ідентифіковано двох окупантів, причетних до розстрілу українського дитячого письменника Володимира Вакуленка та вбивства ще трьох людей під час окупації Харківщини. (...) Двом російським військовим повідомлено про підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 27, ч. 1, ч. 2 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України)”, - вказали у відомстві.

“Підозрювані проходять військову службу у 4-ій роті 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву так званої “лнр” 2-го армійського корпусу 8-ої загальновійськової армії Південного воєнного округу зс рф. Це командир цієї роти з позивним “Лев” та його підлеглий, кулеметник на прізвисько “Удод”. Обидва – уродженці міста Луганськ”, — йдеться в заяві Офісу Генпрокурора.

Слідчі з’ясували, що торік підозрювані перебували в окупованому на той час селі Капитолівка Ізюмського району. Тоді ж вони дізнались, що у селі проживає український дитячий письменник Володимир Вакуленко, який виступає проти дій рф.

Зазначається, що 22 березня 2022 року озброєні окупанти приїхали до будинку Вакуленка та провели там “обшук”. Після цього вони затримали письменника та його 14-річного сина.

Окупанти відвезли їх до місця своєї дислокації та намагались схилити письменника до співпраці “з новою владою”.

Після того, як чоловік їм відмовив, росіяни змусили його зняти з себе одяг, щоб пошукати на його тілі татуювання з українською символікою. Вкотре отримавши відмову, росіяни відвезли письменника разом з його сином назад.

Проте вже 24 березня окупанти повернулися і цього разу “затримали” тільки письменника. Командир роти “Лев” наказав своєму підлеглому-кулеметнику застрелити письменника. “Удод” вистрелив у чоловіка з пістолета Макарова. Від отриманих поранень Вакуленко помер на місці, вказали в Офісі Генпрокурора.

В Офісі Генерального прокурора встановили, що підозрювані вбили ще трьох цивільних. Серед них — колишній учасник війни на Донбасі та двоє чоловіків. Їх утримували у погребі в антисанітарних умовах, без світла, систематично били палицями по всьому тілу.

Після тортур окупанти відвезли всіх трьох потерпілих до лісу у Капітолівці. Командир роти наказав своєму підлеглому на прізвисько “Удод” застрелити чоловіків. Експертиза встановила, що двоє загиблих були вбиті пострілами з пістолета Макарова, натомість третього потерпілого окупанти забили до смерті.

Разом з тим правоохоронці встановили ще один факт жорстокого поводження підозрюваних з мирним населенням.

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.