Археолог і головний спеціаліст Сектору моніторингу ситуації на окупованих територіях Департаменту культурної спадщини МКІП Сергій Немцев зауважив, що будь-які предмети культурної спадщини, які були знайдені після обміління Каховського водосховища, мають свою цінність виключно у контексті свого походження. Тому самостійні пошуки громадянами артефактів є незаконним і знецінює їх, пише УНН.

За словами археолога Сергія Немцева, проводити археологічні роботи, в тому числі і археологічні розвідки, на території колишнього Каховського водосховища можливо тільки за умови дотримання законодавства України. Для цього потрібно мати кваліфікаційний документу і дозвіл від Мінкультури на проведення археологічних робіт. Щодо людей, які проводять розкопки самостійно, археолог вважає, що потрібно у кожному конкретному випадку з’ясовувати хто ці люди і для чого вони цим займаються.

"Можна припустити що це чорні археологи або якість люди які незаконно діють", - каже Немцев.

«Будь – яка амфора, якщо невідомий контекст її походження, де вона знайдена, разом з якими предметами, це амфора з поховання або поселення, така амфора втрачає інформаційну цінність. Бо таких амфор в музеях як правило десятки тисяч. Абсолютно унікальних предметів не так багато. Пектораль золоту ми знаходимо один раз на 100 років", - зазначив він.

Для того, щоб не втрачати цю історію, яку розповідають ці предмети, потрібно провадити правильні археологічні роботи, зазначає Сергій Немцев. Краще, що можна зараз зробити це нічого не чіпати і дати можливість археологам провести археологічні роботи за всіма правилами, як тільки припиняться активні військові дії. Археолог наголошує, що ходити спеціально шукати предмети не можна.

"Якщо ви щось випадково знайшли, то варто зняти GPS координати цього місця і зв’язатись із обласним музеєм або іншим найближчим музеєм", - зауважив Немцев.