Йдеться про закон про лобіювання, який має відповідати європейським стандартам, повідомила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Сьогодні, 7 грудня, уряд схвалив законопроєкт про лобіювання з урахуванням пропозиції громадськості й коментарів Міністерства юстиції. Про це повідомила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"Закон про лобіювання має відповідати європейським стандартам. Його метою має бути створення прозорого ринку послуг лобіювання. І очевидно, що він має бути націленим передусім саме на зменшення впливу олігархів на державне управління і економіку, а не на обмеження можливостей громадського сектору просувати суспільно значущі зміни. У законопроекті чітко зафіксовано, що таке адвокація, і що вона не є лобіюванням", - йдеться в повідомленні.

Стефанішина зазначає, що ухвалення відповідного законодавства визначено як один з чотирьох додаткових кроків Європейською Комісією.

Решта три законопроекти вже у парламенті і, сподіваюся,будуть найближчим часом ухвалені. Це буде потужний сигнал у той час, як обговорюються рішення щодо України, ухвалення яких очікуємо на Європейській Раді наступного тижня, - пише віцепрем’єрка.

Стефанішина коротко окреслила основні моменти.

"За результатами спільної роботи: удосконалюється визначення в законопроєкті: лобіювання, об’єкт та предмет лобіювання; доопрацьовується перелік прав та обов’язків суб’єкта та об’єкта лобіювання; визначаються сфери/питання, на які дія закону не поширюється. Одразу зазначу, що текст законопроекту, який «гуляє» інтернетом не є коректним тому, що на уряді ми схвалили внесений НАЗК текст З УРАХУВАННЯМ пропозицій громадянського суспільства. Деякі з них вже окреслені вище", - йдеться далі в повідомленні.