“Кинжал” – це надзвукова балістична ракета, для відстеження запуску якої необхідна комплексна розвідка та система протиракетної оборони, якої поки що немає в Україні. Про це в коментарі УНН розповів військовий експерт Олег Жданов.

“Кинжал” – це балістична ракета від комплексу “Іскандер” середньої дальності, до 2 тисяч км. Вона створена для подолання систем протиракетної і протиповітряної оборони, але уражати може будь-які цілі. Вона обладнана для пуску з борта винищувача-перехоплювача МіГ-31. Росіяни фактично зробили з цих МіГ-31К пускову установку і запускають “Кинжали” з них», – зазначив Жданов.

4 таких переобладнаних винищувача відстежувалися в білорусі, але в одного з них згорів двигун, тому залишилося 3 справних літаки. Усього в російської армії було 12 таких літаків. Відомо, що 2 з них вже розбиті.

“росія заявляє, що “Кинжали” – гіперзвукові. Більшість експертів сумнівається в цьому. Але можна точно сказати, що вони надзвукові, тому в будь-якому випадку збити їх майже неможливо за рахунок того, що дуже велика швидкість і дуже мала відстань від місця пуску до цілі. Зафіксовано поки три таких застосування. Якщо підтвердиться, що “Кинжал” застосовувався 26 січня по Києву, то це буде четвертий випадок їх застосування. Ще їх особливість полягає в тому, що їх дуже мало. На сьогодні кількість цих ракет, орієнтовно, може складати не більше 40-50 одиниць”, – розповів Жданов.

Наразі в України немає засобів для збиття такого типу ракет. Теоретично з цим можуть впоратися системи Patriot, які пообіцяли надати українській армії. Але ще проблема збиття “Кинжалів” полягає в комплексній розвідці. Тобто, аби визначити місце запуску і вчасно його зафіксувати, необхідне застосування декількох типів розвідки. Тоді є ймовірність, що протиракетна оборона встигне таку ціль обробити і застосувати проти неї ракету.