На саміті НАТО на Україну очікують позитивні новини, навіть не зважаючи на те, що наша країна має певні перешкоди, які не дозволять нам отримати членство найближчим часом. Як повідомив у коментарі УНН політолог Ігор Рейтерович, саміт скоротить шлях України до Альянсу.

Майбутній саміт НАТО зможе скоротити шлях України до Альянсу.

«За повідомленням глави МЗС Дмитра Кулеби, НАТО відмовилося від необхідності дотримуватиму ПДЧ для України, а це вже скорочує певною мірою шлях», - каже політолог.

Проте всі питання щодо нашого членства впираються у завершення війни. І для початку треба визначити, що є завершенням війни, і яким це визначення є в очах наших партнерів.

В якомусь сенсі саміт НАТО може виправдати очікування українців. Звичайно зрозуміло, що найближчим часом Україна не ввійде до Альянсу, і навряд на саміті назвуть якусь конкретну дату, коли це відбудеться. Але, скоріш за все, країни члени можуть надати гарантії безпеки і розробити конкретний план, що треба зробити Україні до того часу, як ми офіційно подамо заявку на вступ до Альянсу.

«Буде політична заява, яка в черговий раз наголосить, що двері НАТО для України відкриті. Україна обов’язково стане членом Альянсу, але після завершення війни і виконання тих вимог, які висилаються перед будь-якою країною, яка претендують на членство в Альянсі», - каже Ігор Рейтерович.

Крім того, на Україну очікує безпосередня підтримка і гарантії безпеки, які будуть розраховані на багато років. Серед підписантів цих гарантій безпеки очікується, що будуть потужні країни, такі як Британія, Франція, Німеччина, США. Це не стане замінником інтеграції України до Альянсу, але дозволять пришвидшити процес вступу і почати відповіти тим критеріям, які висуваються перед майбутніми членами НАТО.

«Я думаю, ми отримаємо конкретизовану підтримку, яка буде розписана на кілька років з точки зору військово-технічної допомоги, фінансової допомоги, обміном розвідувальними даними, допомогою у проведенні реформ тощо. Це буде достатньо детально прописано, не як на саміті в Бухаресті. Ці рішення будуть двосторонніми, тобто між Україною і конкретними країнами, які будуть розраховані на достаньо тривалий період часу», - припускає політолог.

З іншого боку, в України є перспектива отримати конкретний перелік того, що треба зробити, щоб розпочати вже безпосередньо процедуру вступу. Це не буде конкретний алгоритм дій, а, скоріш за все, перелік певних реформ, які треба завершити.

Щодо візиту Зеленського на саміт – він має бути присутнім обов’язково, адже сам факт присутності може вплинути на деякі рішення, які будуть прийматись.

«Президент навчився досить непогано комунікувати з партнерами, іноді продавлювати той порядок денний є вигідним Україні. Крім самого символізму присутності, є розмови які можуть вестися в кулуарах, це дозволить швидко прибрати якісь спірні питання, або навпаки домовитись ще про якісь додаткові гарантії яких на сьогодні немає, але вони можуть з’явитися в процесі обговорення», - зазначає Ігор Рейтерович.

Нагадаємо

На саміті НАТО 2008 року в Бухаресті країни-члени НАТО пообіцяли Україні та Грузії можливість вступу до Альянсу згодом. Тоді ж Німеччина та Франція заблокували надання Україні, а також Грузії плану дій щодо членства в НАТО, побоюючись ескалації з боку росії.