Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що кінцева мета росіян у масованих ракетних атаках по енергоінфраструктурі – блекаут усієї України.

В інтерв'ю Forbes він запевнив, що цього не вийде.

"Вже було дев'ять масованих атак: по 70-100 ракет одночасно. Але насправді обстріл енергетичної інфраструктури відбувається щодня. Вони б'ють дронами, з артилерії. Ключове - коли це варварство закінчиться? У мене немає відповіді на це питання", - наголосив Галущенко.

За словами міністра, кінцева мета росіян – блекаут усієї України.

"Ми третій місяць живемо в таких умовах – і зараз з вами розмовляємо при світлі. Я думаю, що у них не вийде. Росіяни намагаються використати цю ситуацію, щоб підбурювати суспільство до протестів. Людям зараз справді важко. Бути без світла – не нормально. Але ми у війні. А те, що точно росіяни отримали від цих обстрілів, - ще більше єднання українців", - наголосив він.

За словами Галущенка, оцінка збитків української енергосистеми від російського обстрілу з 10 жовтня - мільярди доларів.

"Ми вважаємо не лише фактичні руйнування, а й упущену вигоду. Наприклад, ми враховуємо електроенергію, яку могла б виробляти тимчасово окупована Запорізька АЕС і яку можна було б продати на внутрішньому чи зовнішньому ринках. Вони за це заплатять, я впевнений. Питання – яка це буде форма судочинства", - додав він.

Міністр переконаний, що відповідальність також понесуть російські енергетики, які вказують, куди бити, у якій послідовності та коли.

"Це військовий злочин, а ці російські енергетики – військові злочинці. Ми кожного з них ідентифікуємо. Вони беруть участь у геноциді цивільного населення. Удари по енергоінфраструктурі – це удари по цивільних об'єктах. Б'ють військові, а російські енергетики вказують на ціль", - заявив Галущенко.