Сьогодні, 19 липня, була чи не найбільша за весь час повномасштабної війни спроба Росії завдати болю Одесі.

У вечірньому відеозверненні до народу України в середу, 19 липня, президент Володимир Зеленський особливу увагу звернув на тему обстрілу Одещини і ліквідації його наслідків.

"Протягом усього дня максимум уваги - ліквідації наслідків удару російських терористів по Одесі, по громадах в області, по Чорноморську… по наших портах… Це була чи не найбільша за весь час повномасштабної війни спроба Росії завдати болю Одесі. Дякувати ППО, всім нашим захисникам неба, наслідки цього удару - все ж менші, ніж могли би бути… Із кожним таким ударом ми звертаємось до партнерів знов і знов - повітряний щит України потребує посилення", - наголосив Зеленський.

Президент звернув увагу на те, що від ворожого удару постраждали не тільки Одеса й Одеська область, а й країни Африки й Азії, в які мало бути відправлене зерно, яке знищили російські терористи.

"Цей удар терористів доводить, що їхня мішень - не лише Україна, не лише життя наших людей… У портах, які були атаковані сьогодні, зберігалося близько мільйона тонн продовольства… Саме той обсяг, який вже давно мав би бути доставлений в країни-споживачі в Африці, в Азії… У портовому терміналі, який постраждав цієї ночі найбільше від російського терору, - зберігалось 60 тисяч тонн агропродукції, що призначалась для відправки в Китай… Тобто всіх це зачіпає - російський терор. Кожен у світі має бути зацікавлений у притягненні Росії до відповідальності за терор", - підкреслив президент України.