Україна розраховує стати частиною Північноатлантичного альянсу на тлі постійної загрози у вигляді Росії.

Президент Володимир Зеленський заявив, що на липневому саміті НАТО у Вільнюсі Україна сподівається отримати запрошення на вступ до Альянсу. Про це у четвер, 6 липня, глава України заявив під час своєї зустрічі з представниками політичних кіл, громадськості та ЗМІ Болгарії.

За словами українського лідера, для українського народу дуже важливим мотиваційним чинником став би чіткий сигнал про перспективу набуття членства України в НАТО, бо "українці платять за це кров’ю у війні, яку розв'язала Росія".

"Яке сподівання може бути для нас? Щоб нас запросили. Яке формулювання потрібно для запрошення - просто потрібно запрошення. Ми розуміємо, що можуть бути складнощі, щоб отримати підтримку всіх партнерів Альянсу. Хтось боїться Росію, хоча я вважаю, що це такий шанс показати сміливість і міцність Альянсу", - заявив президент.

У той же час, він зауважив, що розуміє, що реальне членство можливе після закінчення війни або ж за декілька років. 

"Але треба давати сигнал, щоб мотивувати Україну захищати Європу. Це не така висока ціна за таку війну й за такі страждання", - підкреслив він. 

Відзначимо, що 2008 року на саміті в Бухаресті країни-члени НАТО пообіцяли, що Україна стане членом Альянсу. Згодом жодної конкретики від них не звучало.