Володимир Зеленський і Олаф Шольц скоординували позиції напередодні зустрічі лідерів Веймарського трикутника.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Про це повідомила пресслужба українського лідера у четвер, 14 березня.

Вказано, що політики скоординували позиції напередодні зустрічі лідерів Веймарського трикутника. Вже у п’ятницю в Берліні відбудеться зустріч Шольца з президентом Франції Еммануелем Макроном та прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

Також лідери держав обговорили подальшу політичну, економічну та оборонну співпрацю України й Німеччини.

"Володимир Зеленський та Олаф Шольц обговорили розвиток оборонної співпраці як на рівні держав, так і на рівні підприємств ОПК. Окрему увагу приділили питанню локалізації оборонного виробництва в Україні", – йдеться у повідомленні.

Президент також повідомив про пріоритетні потреби ЗСУ у бронетехніці, артилерії та ППО. Він подякував за приєднання Німеччини до зусиль Чехії щодо закупівлі артилерійських снарядів для нашої країни.

"Ми знаємо, що є подібні ініціативи й від інших наших партнерів. Вони повинні отримати таку ж увагу та фінансування. Це сильно допоможе нам захищати нашу державу", – сказав Зеленський.

Він привітав затвердження з боку Єврокомісії проєкту переговорних рамок про вступ України до ЄС.

"Україна завершила виконання всіх чотирьох законодавчих кроків, визначених Європейською комісією в Пакеті щодо розширення, що є підставою для схвалення переговорної рамки. Тепер – крок за державами-членами. Якнайшвидша реакція партнерів продемонструє відданість курсу на вступ України до ЄС", – заявив президент України.

Лідери також зупинилися на організації Конференції з відновлення України (URC-2024) в Берліні у червні, а також на підготовці Глобального саміту миру.