Зеленський зазначив, що створення нового роду військ повинно дати цілком конкретний результат уже найближчим часом.

Президент Володимир Зеленський доручив Кабміну та Генштабу створити у структурі ЗСУ Сили безпілотних систем як окрему структуру. Глава держави підписав відповідний указ.

"Кабінету міністрів України із залученням Генерального штабу Збройних сил України опрацювати питання щодо створення у структурі Збройних сил України Сил безпілотних систем як окремого роду сил та за результатами опрацювання внести відповідні пропозиції на розгляд Ради національної безпеки і оборони України", - сказано в указі №51/2024.

Як зазначив Зеленський у своєму відеозверненні, створення нового роду військ повинно дати цілком конкретний результат уже найближчим часом.

" Цей рік повинен стати вирішальним у багатьох аспектах. І, очевидно, – на полі бою. Дрони - безпілотні системи - довели свою ефективність у боях на землі, у небі та в морі. Україна реально змінила безпекову ситуацію в Чорному морі завдяки дронам. Відбиття штурмів на землі - це багато в чому робота саме дронів. Масштабне знищення окупантів та їхньої техніки - це також дрони", - заявив президент.

За його словами, перелік завдань для створення нових Сил чіткий: спеціальні штатні посади під роботу з дронами; спеціальні підрозділи та їх ефективне тренування; систематизація досвіду та постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих спеціалістів у цю сферу.

Як відомо, в Україні вже є Центральне управління безпілотних систем, яке було створено для контролю застосування безпілотних та роботизованих повітряних, наземних та морських систем, а також для контролю за станом готовності військових частин ЗСУ які застосовують безпілотні системи.