Десять років тому російські окупанти в Іловайську скоїли один із найбільш підлих злочинів цієї війни.

Героїзм українських воїнів в Іловайську ніколи не буде забутий. Також українці завжди пам’ятатимуть підлий злочин Росії. Про це в Telegram у четвер, 29 серпня, написав президент Володимир Зеленський у День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

Він нагадав, що сьогодні Україна вшановує пам’ять усіх своїх захисників і захисниць. Усіх, хто бився заради нашої держави, заради української незалежності та віддав найдорожче – своє життя.

"У серпні 14-го року, саме цими днями, російський окупант скоїв один із найбільш підлих злочинів цієї війни – убив сотні наших воїнів під Іловайськом. Це був спланований, цинічний російський злочин, якого Україна ніколи не забуватиме й не залишить безкарним. Ми завжди пам’ятатимемо кожного й кожну, чиї життя збрала ця війна. І ми не пробачимо Росії жодного знищеного українського життя. Вічна пам’ять усім нашим героям", – заявив глава держави.

Зеленський подякував всім, хто не забуває, хто вшановує та допомагає рідним наших полеглих воїнів.


Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. У ніч з 28 на 29 серпня російський диктатор Володимир Путін закликав бойовиків відкрити гуманітарний коридор для українських військових, щоб надати їм можливість безперешкодно вийти з району бойових дій. Але російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. Внаслідок Іловайської трагедії українські військові понесли одні з найбільших втрат з часу вторгнення Росії на Донбас – офіційно 366 загиблих, близько 450 поранених, 300 полонених та 84 зниклих безвісти.