Україна не погодиться гібридний формат трибуналу для покарання за злочин агресії проти України, основною залишається модель міжнародного трибуналу на основі резолюції Генасамблеї ООН. При цьому під час обговорення, природно, виникають різні опції, однією з них є інтернаціоналізований трибунал. Про це заявив у середу заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов, пише УНН.

"Основною, найбільш легітимною і дійсно авторитетною для України залишається модель створення міжнародного трибуналу на основі ухвалення резолюції Генасамблеї ООН та угоди між Україною та ООН. Цю версію Україна адвокатує і продовжить адвокатувати далі в рамках Координаційної групи", - написав Смирнов у Facebook.

Заступник керівника ОП наголосив, що попри "скептичні настрої інших країн, ми вважаємо, що саме такий сценарій є швидким і однозначно найбільш ефективним інструментом реалізації міжнародного права".

"Україна не погодиться на будь-який гібридний формат трибуналу, де розглядається його створення як частини української судової системи. Причин більш, ніж достатньо: окрім необхідності внесення змін до Конституції України, що неможливо під час воєнного стану, ризик звуження юридичної оцінки злочину агресії до рівня збройного конфлікту двох країн очевидний. Злочин агресії, який вчиняє російське вище політичне та військове керівництво проти України - це злочин проти всього цивілізованого світу. Нам не потрібно рішення трибуналу іменем України - воно потрібне іменем цивілізованого світу", - підкреслив Смирнов.