Вища рада правосуддя вирішила розглядати питання про надання згоди на арешт колишнього голови Верховного Суду, судді Всеволода Князєва у відкритому режимі, але припинила пряму трансляцію, передає кореспондент УНН.

Суддя Князєв перебуває на засіданні ВРП. На ньому також присутні представники сторони обвинувачення - прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури - та адвокати обвинуваченого.

Прокурори не заперечували проти проведення засідання у відкритому режимі.

Водночас Князєв та його захисники клопотали про проведення закритого засідання ВРП, адже під час засідання можуть будуть розголошені особисті дані та навіть інформація, що містить державну таємницю.

Після проведення наради члени ВРП вирішили продовжувати розгляд у відкритому режимі. Жоден з членів ВРП не підтримав проведення засідання у закритому режимі.

Але водночас, за клопотанням Князєва, було вирішено припинити пряму відеотрансляцію засідання - таке клопотання, як пояснили у ВРП, задовольняється автоматично, якщо його висловив хоча б один з учасників розгляду.

Додамо, що наразі суддя Князєв затриманий, і 17 травня Вищий антикорупційний суд на своєму засіданні підтвердив законність затримання Князєва, не дивлячись на наявність у нього спеціального статусу судді, що накладає деякі законодавчі обмеження під час здійснення щодо суддів процесуальних дій з боку правоохоронних органів.

Саме Вища рада правосуддя вирішує питання стосовно надання згоди на затримання, утримання під вартою чи арешт судді, а також тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя (відповідно до Глав 7 і 8 Закону України «Про Вищу раду правосуддя»). Однак, під час засідання ВАКС представники САП обгрунтували законність затримання тим, що не всі «мічені» гроші, які призначалися для хабарів Князєву та іншим суддям (щодо встановлення осіб яких ще ведеться робота), були виявлені, а тому Князєв на свободі може впливати на речові докази та проведення слідства. Суд погодився, що ці аргументи обгрунтовують законність затримання судді. 

Князєву 16 травня було вручено підозру за частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання хабаря посадовцем і в особливо великому розмірі. 

Нагадаємо

Всеволода Князєва 15 травня було затримано на хабарі загальним обсягом 2,7 млн доларів. Така неправомірна винагорода мала сприяти розв'язанню питання у справі, яку розглядала Велика Палата Верховного Суду. Ідеться про справу стосовно права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК) Ferrexpo. Своїм рішенням орган залишив зазначені акції пов'язаним із Жеваго компаніям, скасувавши визнання недійсними договорів купівлі-продажу, укладених 20 років тому.

Як підтвердили у НАБУ, голова Верховного Суду Всеволод Князєв отримував гроші від людей, які виступали за рішення суду на користь олігарха, ексвласника банку «Фінанси та Кредит» та колишнього нардепа Костянтина Жеваго.

Зокрема, у справі фігурує певне адвокатське об’єднання, яке, по суті, було своєрідним бек-офісом і виступало посередником в організації хабарів для суддів. Під виглядом адвокатських послуг та юридичного супроводу, учасники угруповання домовлялися із суддями про ухвалення рішень в інтересах їхніх «клієнтів» (фізичних або юридичних осіб) за певну «винагороду».

Засідання у справі декілька разів переносилися, аби узгодити деталі передачі-отримання хабара.

Зазначається, що 3 травня учасники злочинної організації отримали перший транш, а 15 травня була передана друга частина, яка фактично була зафіксована на гарячому за участі голови ВС, розповів голова НАБУ Сергій Кривонос.

16 травня на Пленумі Верховного Суду було ухвалене рішення про припинення повноважень Князєва як голови суду. Він залишається суддею ВС, але наразі затриманий. Найближчим часом суд також має обрати йому запобіжний захід, водночас зробити це не можливо без дозволу Вищої ради правосуддя.