Росія має глобальний сценарій провокації для підриву безпекового порядку у світі, зазначив Михайло Подоляк.

Країна-агресор Росія стоїть за військовим переворотом у Нігері. Про це написав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter у вівторок, 1 серпня.

"Уже абсолютно очевидно, що за так званим "військовим переворотом" у Нігері стоїть Росія. Стандартна російська тактика: відвернути увагу, скористатися моментом і розширити конфлікт", – зазначив він.

На думку Подоляка, підтримка, висловлена бунтівникам представниками проросійських Малі та Буркіна-Фасо (де активну роль відіграє ПВК Вагнер), лише додає впевненості в тому, що "Росія має глобальний сценарій провокації нестабільностей для підриву безпекового порядку у світі".

"Час зробити правильний висновок: лише усунення клану Путіна й відправлення Росії на політичне переродження гарантує світу недоторканність правил і стабільність", – підкреслив радник глави ОП.

Нагадаємо, 26 липня частина службовців президентської гвардії Нігера виступила проти президента Мохамеда Базума, який був схоплений та усунений від влади.

Генштаб Збройних сил Нігера заявив, що військове командування підтримало бійців президентської гвардії, які виступили проти Базума. Новим лідером країни було оголошено армійського генерала Абдурахмана Тчіані.

Франція та низка інших країн засудили воєнний переворот. Бунтівна Національна рада порятунку батьківщини 31 липня звинуватила Париж в тому, що він задумав військове втручання в Нігері.