У позові ПАР йдеться про те, що Ізраїль порушує свої зобов'язання за договором, розробленим після Голокосту, згідно з яким спроба повного або часткового знищення народу є злочином.

Південна Африка звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням терміново видати наказ про те, що Ізраїль порушив свої зобов'язання за Конвенцією про геноцид 1948 року в ході репресій проти палестинського угруповання ХАМАС у Газі. Про це у п'ятницю, 29 грудня, повідомляє Reuters.

ПАР заявляє, що Ізраїль від початку вторгнення ХАМАС 7 жовтня, не зміг запобігти геноциду і публічному підбурюванню до нього. Країна попросила суд вжити заходи, які зобов'язують Ізраїль припинити військову кампанію в Секторі Гази.

У свою чергу, міністерство закордонних справ Ізраїлю відреагувало на дії ПАР і заявило, що позов Південної Африки не має ні фактичної, ні правової основи і є зневажливим використанням певного суду. Про це пише The Guardian з посиланням на допис у соцмережі Х речника міністерства закордонних справ Ізраїлю Ліора Хаята.

"Ізраїль чітко дав зрозуміти, що жителі сектора Гази не є ворогом, і докладає всіх зусиль, щоб обмежити шкоду, заподіяну непричетним, і дозволити гуманітарній допомозі потрапити в сектор Гази", - сказав він.