Ракети будуть використовуватися для поповнення арсеналу збройних сил США для безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Японія зняла заборону експорту озброєнь і готується до відправки у США ракет для ППО Patriot. Це допоможе Пентагону продовжити постачання Україні шляхом заміщення запасів, передає Reuters.

Як заявив секретар кабінету міністрів Йосімаса Хаясі, "це має важливе значення з точки зору подальшого зміцнення альянсу Японії та США. І сприятиме не тільки безпеці Японії, але також миру та стабільності в усьому Індо-Тихоокеанському регіоні".

Хоча новий експортний контроль Японії, як і раніше, не дозволяє їй постачати зброю до країн, що перебувають у стані війни, він може побічно принести користь Україні, оскільки дає США додаткові можливості для надання військової допомоги Києву.

За словами представника японського уряду, ракети будуть використовуватися для поповнення арсеналу збройних сил США для безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Японія виробляє ракети Patriot за ліцензією американських фірм Raytheon та Lockheed Martin.

Представник японського уряду заявив, що експорт розглядається після того, як країна, де знаходиться власник ліцензії, зробить офіційний запит, додавши, що Сполучені Штати досі були єдиною країною, яка зробила такий запит.

Як пише газета FinancialTimes, Токіо також розглядає можливість експорту 155-мм артилерійських снарядів, вироблених за ліцензією BAE Systems, до Великобританії.

У Японії вже кілька місяців обмірковують різні зміни в експортному контролі, оскільки ці правила потенційно перешкоджають експорту винищувачів наступного покоління, що розробляються разом із Великобританією та Італією.