Запитання в так званих "національних консультаціях" супроводжуються "поясненнями" про те, чим "шкідлива" поміч Україні.

Угорський уряд в п’ятницю, 17 листопада, почав неофіційне опитування місцевих виборців про деякі суперечливі питання. Опитування складається з 11 запитань, зокрема про зупинку допомоги від ЄС Україні та про перешкоджання переговорам про вступ України в ЄС. Про це повідомляє інформагентство Associated Press.

Угорський уряд називає це опитування "національними консультаціями".

Приклад одного з таких запитань: "Чи повинна Угорщина заблокувати план ЄС про надання Україні чотирирічного пакету допомоги у 50 мільярдів євро у разі, якщо блок не розморозить мільярдну допомогу Будапешту, яка була відкладена через стурбованість недотриманням прем’єр-міністром країни Віктором Орбаном стандартів верховенства права та прав людини?"

Офіційний Будапешт запевняє в поясненні, що причина блокування допомоги Угорщині полягає не в діях Орбана та його уряду, а в тому, що Україні помагає Євросоюз.

"Вони просять Угорщину про додаткову підтримку (для України – ред.), хоча через це наша країна не отримала коштів ЄС", - мовиться в одному із фрагментів опитування.

Один з варіантів відповідей на таке запитання: "Ми не повинні платити більше, щоб підтримати Україну, поки не отримаємо гроші, які нам заборгували".

Інші запитання стосуються того, чи треба припинити військову допомогу Києву, а також протидії переговорам про вступ України в ЄС.

Решта запитань "національних консультацій" стосуються теми міграції та ЛГБТ+.

Опитування надсилається поштою кожному громадянину Угорщини, який має право голосу.

"Зазвичай вони отримують відповіді від менше ніж 20% дорослих угорців, але їхні результати відображають до 99% згоди із позицією уряду", - зазначає ЗМІ.