У Сполучених Штатах Америки вважають, що за рік їхні відносини з Китайською Народною Республікою поліпшилися.


США відзначають поліпшення відносин із Китаєм за рік, хоча серйозні розбіжності ще залишаються. Про це заявила міністерка фінансів США Джанет Єллен на зустрічі з прем'єр-міністром Китаю Лі Цяном 8 квітня, передає AP.

 

Єллен стала першою американською урядовицею, яка відвідала Китай після зустрічі лідерів Джо Байдена та Сі Цзіньпіна в Каліфорнії в листопаді 2023 року, щоб налагодити напружені відносини між їхніми країнами.
 

"Хоча нам ще багато чого треба зробити, я вважаю, що за останній рік ми поставили наші двосторонні відносини на більш стабільну основу", - сказала глава Мінфіну США.

 

Вашингтон та Пекін домовилися провести обмін думками щодо більш збалансованого економічного зростання, а також боротьби з відмиванням грошей. 


Що стосується питання відносин США з Китаєм у зв'язку з війною Росії проти України, то Єллен заявила, що "можна зробити ще більше".

"Але я бачу це як сферу, де ми домовилися про співпрацю, і ми вже бачимо певний значний прогрес. Вони розуміють, наскільки це серйозне для нас питання", - зазначила міністерка.

 

Нагадаємо, США обмежили доступ Китаю до передових напівпровідників та інших технологій, заявивши, що вони можуть бути використані у військових цілях. Водночас КНР звинувачує США у спробах обмежити його економічний розвиток.