Вибухи, влаштовані Північною Кореєю на частині доріг Кеньїсон та Донхе, є явним порушенням міжкорейської угоди - вважають у Південній Кореї.

Підрив КНДР ділянок доріг, що ведуть до Південної Кореї, йде врозріз із міжкорейською угодою 2018 року, яка передбачає об'єднання автомобільних та залізниць Півночі та Півдня в одну транспортну систему. Про це 15 жовтня заявили у південнокорейському міністерстві у справах об'єднання, передає Yonhap.

"Вибухи, влаштовані Північною Кореєю на північній частині доріг Кеньїсон та Донхе, є явним порушенням міжкорейської угоди і абсолютно ненормальним актом. Ми рішуче засуджуємо дії КНДР", - йдеться у заяві міністерства.

Зазначається, що дороги, які з'єднують Північну та Південну Корею, збудували "за рахунок кредитів Південної Кореї на суму $133 млн, оскільки КНДР запросила фінансову підтримку".

"Північна Корея, як і раніше, зобов'язана погасити борг. Вся відповідальність за підрив доріг лежить на КНДР", - заявили у південнокорейському міністерстві.

Як відомо, Міжкорейська угода 2018 року передбачала зниження напруженості у прикордонному регіоні, припинення пропагандистського мовлення. Однак у листопаді 2023 року уряд Південної Кореї частково призупинив дію угоди у відповідь на успішний запуск Пхеньяном військового супутника-шпигуна. Таким чином, Сеул отримав можливість знову проводити розвідку та патрулювання поблизу кордону з КНДР. У свою чергу Міноборони Північної Кореї заявило, що негайно відновить усі зупинені в рамках угоди військові заходи. Пізніше стало відомо, що Північна Корея направила солдатів та техніку в демілітаризовану зону у прагненні відновити пости охорони, які були ліквідовані відповідно до угоди 2018 року.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль у червні цього року підтримав пропозицію, що закликає до повного припинення дії угоди від 2018 року у відповідь на кампанію Північної Кореї із запуску повітряних куль зі сміттям. Цей крок дозволяє Південній Кореї відновити навчання щодо зміцнення оборони на передовій.