Думку про необхідність переходу до мирних переговорів найчастіше висловлюють жінки і молоді росіяни віком від 18 до 24 років.

У Росії вперше за півроку зафіксовано помітне зростання прихильників мирних переговорів з Україною. Про це свідчать дані Левада-центру, оприлюднені напередодні.

Так, під час опитування, проведеного наприкінці червня, на підтримку мирних переговорів висловилися 58% респондентів.

Попередні піки припадали на жовтень 2022 року та листопад 2023 року – по 57%. При цьому 37% опитаних вважають, що воєнні дії проти України слід продовжувати.

Як випливає з результатів опитування, думку про необхідність переходу до мирних переговорів найчастіше висловлюють жінки (64%), молоді росіяни (66% віком від 18 до 24 років), ті, кому ледве вистачає на їжу (64%) %), мешканці сіл (65%), опитані, які не схвалюють діяльність Путіна на посаді президента (75%) та ті, хто довіряє інформації з YouTube-каналів (65%).

Про те, що війну проти України потрібно продовжувати, частіше говорили чоловіки (47%), респонденти у віці 55 років і старші (40%), забезпеченіші росіяни (40% серед тих, хто може дозволити собі товари тривалого користування), жителі Москви (56%), респонденти, які вважають, що справи в країні йдуть у правильному напрямку (44%), що схвалюють діяльність чинного президента (40%), і ті, хто довіряє інформації з телебачення (42%).

Майже не змінилася думка росіян про те, хто більше зацікавлений у мирних переговорах. Сьогодні, як і рік тому, близько 40% респондентів кажуть, що насамперед зацікавлена ​​Росія, майже кожен четвертий вважає, що Україна, і близько 30% опитаних – що обидві сторони однаково.

Дві третини учасників опитування (65%) покладають відповідальність за загибель людей та руйнування в Україні на США та країни НАТО, кожен десятий вважає відповідальною Україну і лише 6% звинувачують Росію. Левада-центр зазначає, що за рік частка респондентів, які вважають, що у загибелі людей в Україні винні США та НАТО зросла на 10%.

Понад половина опитаних (58%) вважають, що війна в Україні може перерости у збройний конфлікт між РФ та країнами НАТО.

Третина респондентів заявила, що вважають виправданим використання Росією ядерної зброї під час вторгнення в Україну, протилежної думки дотримуються 52% опитаних. Порівняно з квітнем 2023 року частка тих, хто вважає, що застосування ядерної зброї "швидше може" бути виправдано зросло на 5%.