Щонайменше в шести великих містах Росії представники силових структур обшукують та затримують художників та артистів.

У різних регіонах Росії відбуваються обшуки у художників та артистів. Про це повідомляє видання Astra у вівторок, 12 березня.

Так, у Санкт-Петербурзі пройшли обшуки у художниці Катрін Ненашової та музикантки Наталії Четверіо, а також у місцях проживання учасників арт-групи Яв.

У Москві прийшли до знайомої художника Philippenzo, якого раніше оголосили у розшук за статтею про вандалізм. Також обшук відбувається у Москві у учасниці Pussy Riot Рити Флорес (Маргарити Коновалової) та матері художника Петра Верзилова.

В Ульяновську після обшуку було затримано художника Єгора Холтова.

У Нижньому Новгороді обшукали будинки художників Артема Філатова та Андрія Оленєва.

У Самарі пройшов обшук за місцем прописки художника Дениса Мустафіна. Нині там мешкає його мати, у якої вилучили комп'ютер.

У Єкатеринбурзі художника Іллю Мозги після обшуку відвезли на допит. 

Ймовірно, обшуки пов'язані із кримінальною справою проти учасника гурту Pussy Riot та колишнього видавця Медіазони Петра Верзилова, пишуть місцеві ЗМІ.

Верзилов залишив Росію ще до повномасштабної війни. Його звинуватили у держзраді у справі про приховування громадянства Канади та відправили на підписку про невиїзд, але він втік. У результаті його було оголошено в міжнародний розшук. Після початку війни Верзилов повідомив, що вступив до Збройних сил України. У листопаді 2023 року в РФ його заочно засудили до 8,5 років позбавлення волі за "фейки про армію" через пост про події в Бучі, де після звільнення міста виявили десятки тіл мирних жителів, убитих російською армією.