Влада Псковської, Новгородської та Ленінградської областей РФ оголосила, що з 25 по 30 січня в регіонах вночі не працюватиме мобільний інтернет 4G(LTE).

У Росії в деяких регіонахвідключають 4G-інтернет для потреб Міноборони Росії.Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що влада Псковської, Новгородської та Ленінградської областей РФ оголосила, що з 25 по 30 січня в регіонах вночі не працюватиме мобільний інтернет 4G(LTE). Те саме відбувається в інших регіонах, оскільки роботи "сплановані на федеральному рівні", однак "темпи можуть відрізнятися через технічні аспекти". За офіційною версією, відключення пов'язані з технічними роботами щодо налаштування радіочастотного спектру.

За даними джерел в трьох великих російських операторах зв'язку, інтернет обмежений на вимогу влади, а їхнє обладнання працює коректно і відключень не потребує. Високошвидкісний інтернет потрібно було відключити для "доналаштування обладнання силових відомств для антидронової та протиповітряної оборони".

Як повідомляється, у північно-західних регіонах РФ посилення безпеки могло бути потрібним через поїздку президента Росії Володимира Путіна до Санкт-Петербурга 26-28 січня, в тому числі через його зустріч в неділю з Олександром Лукашенком.

Російські абоненти скаржаться на збої у роботі інтернету, а експерти зазначають, що є й інші проблеми. Відключення можуть переривати роботу корпоративних мереж, систем відеоспостереження, банкоматів, інших пристроїв та додатків, яким для роботи потрібне широкосмугове підключення.

У компанії з розробки безпілотників розповіли, що "антидрон-комплекси можуть працювати в одному діапазоні з обладнанням операторів, але якщо вони (оператори - ред.) працюватимуть невиборно, почнуться перешкоди у передачі мобільних даних".