Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен заявила, що навчання українських пілотів на західних винищувачах F-16 може зайняти орієнтовно від шести до восьми місяців. Про це вона розповіла на публічному форумі НАТО у Вільнюсі, передає УНН.

"Ми насправді не знаємо. Це нове. Ми думаємо, що за шість-вісім місяців можна буде провести навчання для пілотів, інженерів і всього необхідного персоналу", - заявила Оллонґрен.

Вона додала, що термін навчання залежить від знання мови, а також від досвіду пілотів.

"Ми знаємо, що українці дуже швидко навчаються. Ми бачили це, наприклад, з навчанням на системах Patriot, що також досить складно, але шість-вісім місяців – це дійсно дуже швидко", - зауважила міністр.

За словами Оллонґрен, навчання українських пілотів розпочнеться в Данії у серпні цього року. Міністр зазначила, що те, що Румунія розмістить на своїй території навчальний центр допоможе також іншим країнам, які переходять на винищувачі першого покоління. Такий крок є дуже важливим для України, а також демонструє силу єдності, додала вона.

Відповідаючи на запитання, чи збираються Нідерланди надіслати Україні F-16, Оллонґрен зауважила, що навчання українських пілотів на цих винищувачах проходитиме з перспективою на подальше їх використання. Однак, підкреслила міністр, їх передача потребує "окремого рішення", оскільки це американські літаки.

"Це американська система, тож коли Вашингтон дав зелене світло на тренування, саме тоді ми могли знати, що те, що ми вже підготували, дійсно могли запровадити. Однак, для забезпечення фактичних можливостей потрібне окреме рішення та окреме зелене світло з боку Вашингтона", - підсумувала вона.

Нагадаємо

Президент Володимир Зеленський за підсумками переговорів з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте у середу заявив, що Україна домовилася з Нідерландами про початок підготовки українських пілотів на західних винищувачах, типу F-16, у серпні.