Російські Кинджали не є справжніми гіперзвуковими ракетами, а їхня балістична траєкторія робить Кинджал вразливим для Patriot.

Китайські аналітики залишилися розчарованими російськими ракетами Кинджал, які позиціонуються як гіперзвукові. На їхню думку, ракети не мають достатньої маневреності, а їхня точність незадовільна. Про це йдеться в матеріалі Business Insider.

Зазначається, що Китай уважно стежить за використанням Кинджалів в Україні, аби зрозуміти, як ці ракети протистоять американським системам Patriot, що їв використовують ЗСУ. За даними видання, у Пекіні сподіваються, що їхні власні гіперзвукові ракети дадуть Китаю перевагу над США у потенційній війні. Але деякі оборонні аналітики в Китаї ставлять під сумнів ефективність російської ракети.

"З'являється все більше доказів того, що те, що говорять США і Україна з цього приводу, відповідає дійсності", - цитує видання статтю китайського військового аналітика Інь Цзе у військовому журналі Ordnance Industry Science and Technology.

Хоча такі журнали не обов’язково відображають погляди чи розвіддані військових, ці публікації не з’являються без схвалення державних органів.

Попри це, Інь опублікував критичний огляд того, як Росія використовує Кинджали - за його словами, ракета "навряд чи матиме значний вплив" на полі бою.

Інь описав цю ракету як еволюцію російської ракети наземного базування Іскандер, яка була швидко завершена в межах "короткострокового, поспішного проєкту, що був вимушено запущений", бо західні конкуренти чинили тиск на Москву в передвоєнні роки.

Аналітики вважають, що маневровість Кинджала "не можна порівняти з маневровість справжньої гіперзвукової ракети", а його балістична траєкторія робить Кинджал вразливим для Patriot.

Схожу думку, продовжує Business Insider, можна знайти й в статті "Протистояння між Кинджалами та Patriot в Україні", опублікованій відомим пекінським оборонним і науковим журналом Military Arms.

У цьому аналізі йдеться, що Кинджал - це в кращому випадку "умовно гіперзвукова ракета".

"Хоча Росія називає Кинджал гіперзвуковою ракетою, аналітики з інших країн, як правило, вважають, що так звана гіперзвукова ракета Кинджал насправді є версією тактичної балістичної ракети повітряного базування Іскандер малої дальності", - йдеться в статті.

Ця оцінка збігається з тим, що говорили західні експерти про Кинджал - що це не "справжня" гіперзвукова ракета, бо вона не може ефективно маневрувати на гіперзвуковій швидкості, хоча й може її досягти.

Інь також розкритикував і процес використання цих ракет. Він зазначив, що Росія припинила запускати Кинджали з літаків Міг-31, вирішивши замість них використовувати літаки Су-34 - занадто повільні, щоб запускати ці ракети з оптимальною швидкістю. І так повільніший за Міг-31, Су-34 ще більше обтяжувався важким Кинджалом, оцінив Інь.

Інший недолік — російська супутникова система наведення ракет. За оцінкою китайського аналітика, вона не має достатньої кількості супутників для забезпечення точності.

"Точність незадовільна", — написав Інь.

Крім того, він зазначив, що у Росії просто не вистачає Кинджалів: західні санкції обмежили здатність Москви швидко виробляти зброю, що обмежило можливості використання ракет.