Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель за підсумками обговорення передвиборчої ситуації з міністрами закордонних справ ЄС заявив, що у Грузії зараз ситуація "більш гнітюча", ніж у Молдові.

Прем’єр-міністр Грузії і керівник виборчого штабу партії влади Грузинська мрія Іраклій Кобахідзе відрегагував на слова очільника європейської дипломатії Жозепа Борреля про "гнітючий" стан грузинської дипломатії. Про це у вівторок, 15 жовтня, повідомляє Грузия Online.

"Це тимчасові заяви, тому не варто приділяти їм особливої уваги - пройдуть ці вибори, завершиться війна в Україні, і після цього взаємовідносини з Євросоюзом будуть перезавантаженні", - сказав Кобахідзе.

За його словами, порівняння Грузії та Молдови - пил у вічі, адже "у Молдові немає ні політичного, ні медіа-плюралізму".

"З економічної точки зору ми на 9 мільярдів збільшили різницю між економіками Грузії та Молдови, що є, зокрема, і заслугою того, що в нас, на відміну від Молдови, дуже сильні державні інститути", - додав він.

Раніше верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що ситуація перед виборами у Грузії гнітючіша, ніж у Молдові.

За його словами, Молдова досягає значного прогресу на шляху до вступу до Європейського Союзу, попри зростання тиску з боку Росії. У Грузії ж картина більш гнітюча. А дії, заяви та передвиборчі обіцянки правлячої партії в Грузії "відводять країну зі шляху вступу до ЄС і свідчать про авторитаризм". 

Боррель додав, що необхідно дочекатися підсумків майбутніх парламентських виборів у Грузії, які, за його словами, стануть вирішальним випробуванням для демократії та шляху країни до членства у ЄС.