За новим законодавством, жінки будуть проходити строкову службу на тих самих умовах, що й чоловіки.

У Данії з січня 2027 року запровадять строкову військову службу для жінок та збільшать кількість призовників. Про це у вівторок, 30 квітня, пише Danmarks Radio.

Вказується, що жінки у країні й зараз мають право на строкову службу, але за бажанням. У майбутньому ж дівчата повинні будуть проходити військовий вишкіл на рівні з хлопцями. 

Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен наголосив, що призовники відіграватимуть центральну роль у виконанні завдань збройних сил країни й посилять можливості національної мобілізації у разі складної безпекової ситуації, яка, за його словами, уже "виникає".

Строкова служба триватиме до 11 місяців, які поділять на 5 місяців базової підготовки й ще 6 місяців оперативної служби. Наразі строкова служба в Данії триває лише 4 місяці. 

Вказується, що щороку на службу планують призивати до 7500 призовників.

"У 2023 році на строкову службу в Данії призвали 4700 людей, з них кожна четверта - жінка", - зауважують журналісти. 

Також у Данії відновлять посади сержантів і лейтенантів строкової служби. Їм доведеться відслужити два роки, щоб допомагати навчати рядових призовників.

На нову модель призову виділили 16 мільярдів данський крон (понад 2 млрд євро). Загалом країна інвестує в оборону рекордні 95 мільярдів крон (12 млрд євро).